تشخیص فوبیای خاص بر اساس یک مصاحبه بالینی کامل و دستورالعمل های تشخیصی است. پزشک شما درباره علائم شما سؤالاتی می پرسد و یک تاریخچه پزشکی، روانپزشکی و اجتماعی می گیرد.
او ممکن است از معیار های تشخیصی در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) ، منتشر شده توسط انجمن روانپزشکی آمریکا استفاده کند.
فهرست مطالب
بهترین درمان ها برای از بین بردن فوبیا
بهترین درمان برای فوبیای خاص، نوعی روان درمانی به نام مواجهه درمانی است. گاهی اوقات پزشک ممکن است درمان یا داروی دیگری را نیز توصیه کند. درک علت فوبیا در واقع مهم تر از نحوه درمان است و در بیشتر مواقع تمرکز بر روی علت آن است که در طول زمان ایجاد شده است.
هدف از درمان فوبیا بهبود کیفیت زندگی است به طوری که دیگر توسط فوبیا های خود محدود نشوید. همان طور که یاد می گیرید چگونه واکنش ها، افکار و احساسات خود را بهتر مدیریت کنید و با آن ها ارتباط برقرار کنید، متوجه خواهید شد که اضطراب و ترس شما کاهش می یابد و دیگر کنترلی بر زندگی شما ندارد. درمان معمولا برای یک فوبیای خاص در یک زمان انجام می شود.
درمان فوبیا با روان درمانی
صحبت با یک متخصص سلامت روان می تواند به شما در مدیریت فوبیای خاص خود کمک کند. مواجهه درمانی و درمان شناختی رفتاری موثر ترین درمان ها هستند.
مواجهه درمانی بر تغییر پاسخ شما به شی یا موقعیتی که از آن می ترسید متمرکز است. قرار گرفتن تدریجی و مکرر با منبع فوبیا خاص خود و افکار، احساسات مرتبط ممکن است به شما کمک کند تا مدیریت اضطراب خود را یاد بگیرید.
به عنوان مثال، اگر از آسانسور می ترسید، درمان شما ممکن است از فکر کردن در مورد سوار شدن به آسانسور، به تماشای تصاویر آسانسور، نزدیک شدن به آسانسور، تا قدم گذاشتن در آسانسور پیشرفت کند.
در مرحله بعد، می توانید سوار یک طبقه شوید، سپس چندین طبقه را سوار شوید و سپس در یک آسانسور شلوغ سوار شوید.
درمان فوبیا با درمان شناختی رفتاری (CBT)
درمان شناختی رفتاری (CBT) شامل قرار گرفتن در معرض همراه با تکنیک های دیگر برای یادگیری راه هایی برای مشاهده و مقابله با شی یا موقعیت ترسناک است.
شما باور های جایگزین در مورد ترس ها و احساسات بدنی خود و تأثیری که آن ها بر زندگی شما داشته اند را یاد می گیرید. CBT بر یادگیری ایجاد حس تسلط و اعتماد به نفس در افکار و احساسات خود تأکید می کند تا این که تحت تأثیر آن ها قرار بگیرید.
درمان فوبیا با دارو
به طور کلی روان درمانی با استفاده از مواجهه درمانی در درمان فوبیای خاص موفق است. با این حال، گاهی اوقات دارو ها می توانند به کاهش علائم اضطراب و هراسی که از فکر کردن یا قرار گرفتن در معرض آن شی یا موقعیتی که از آن می ترسید، کمک کنند.
دارو ها ممکن است در طول درمان اولیه یا برای استفاده کوتاه مدت در موقعیت های خاص و به ندرت، مانند پرواز در هواپیما، سخنرانی در جمع یا انجام یک روش MRI استفاده شوند.
مسدود کننده های بتا
این دارو ها اثرات محرک آدرنالین مانند: افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، تپش قلب و لرزش صدا را که در اثر اضطراب ایجاد میشود، مسدود میکنند.
آرام بخش ها
دارو هایی به نام بنزودیازپین ها با کاهش میزان اضطرابی که احساس می کنید به شما کمک می کنند تا آرام شوید. آرام بخش ها با احتیاط استفاده می شوند زیرا می توانند اعتیاد آور باشند و اگر سابقه اعتیاد به الکل یا مواد مخدر دارید باید از مصرف آن ها خودداری کنید.
بیشتر بخوانید: انواع رویکرد روانشناسی
شیوه زندگی و درمان های خانگی
از پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی بخواهید که سبک زندگی و استراتژی های دیگری را برای کمک به مدیریت اضطراب همراه با فوبیا های خاص پیشنهاد کند. مثلا:
- راهبرد های ذهن آگاهی ممکن است در یادگیری نحوه تحمل اضطراب و کاهش رفتار های اجتنابی مفید باشد.
- تکنیک های تمدد اعصاب، مانند تنفس عمیق، آرام سازی پیشرونده عضلانی یا یوگا، ممکن است به مقابله با اضطراب و استرس کمک کنند.
- فعالیت بدنی و ورزش ممکن است در مدیریت اضطراب مرتبط با فوبیای خاص مفید باشد.
مقابله و حمایت
درمان حرفه ای می تواند به شما کمک کند بر فوبیای خاص خود غلبه کنید یا آن را به طور موثر مدیریت کنید تا اسیر ترس های خود نشوید. شما همچنین می توانید برخی از اقدامات را به تنهایی انجام دهید:
- سعی کنید از موقعیت های ترسناک اجتناب نکنید. تمرین کنید تا جایی که می توانید در نزدیکی موقعیت های ترسناک بمانید نه این که به طور کامل از آن ها دوری کنید. خانواده، دوستان و درمانگر می توانند به شما کمک کنند تا در این زمینه کار کنید. تکنیک هایی را که در درمان یاد می گیرید تمرین کنید و در صورت بدتر شدن علائم با درمانگر خود برای ایجاد برنامه ای دیگر کار کنید.
- پیوستن به یک گروه خودیاری یا حمایتی را در نظر بگیرید که در آن می توانید با دیگرانی که درک می کنند در حال عبور از آن هستید ارتباط برقرار کنید.
- خودت مراقبتی، استراحت کافی داشته باشید، سالم غذا بخورید و سعی کنید هر روز از نظر بدنی فعال باشید. از کافئین اجتناب کنید، زیرا می تواند اضطراب را بدتر کند و فراموش نکنید که با بهتر شدن اوضاع، موفقیت ها را جشن بگیرید.
چگونه به فرزندمان کمک کنیم با فوبیای خود کنار بیاید؟
به عنوان والدین، کار های زیادی می توانید انجام دهید تا به فرزندتان کمک کنید تا با ترس های خود کنار بیاید. مثلا:
- علنا در مورد ترس ها صحبت کنید. به کودک خود اجازه دهید بداند که همه گاهی اوقات افکار و احساسات ترسناکی دارند، اما برخی بیشتر از دیگران ترس و احساسات بد را حس می کنند. مشکل را بی اهمیت جلوه ندهید یا فرزند تان را به خاطر ترسیدن تحقیر نکنید. در عوض، درباره افکار و احساسات فرزند تان صحبت کنید و به او اجازه دهید بداند که شما برای گوش دادن و کمک به او حضور دارید.
- فوبیای خاصی را تقویت نکنید. از فرصت ها برای کمک به کودکان برای غلبه بر ترس های خود استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر فرزند شما از سگ دوست همسایه می ترسد، برای دوری از حیوان دست به کار نشوید. در عوض، به کودک خود کمک کنید هنگام مواجهه با سگ با او کنار بیاید و راه هایی برای شجاع بودن نشان دهید. برای مثال، ممکن است پیشنهاد دهید که مراقب او در مقابل خطرات احتمالی از طرف سگ هستید و در حالی که کودک تان کمی به سگ نزدیک تر میشود منتظر بمانید و از او حمایت کنید و سپس برای ایمنی به شما بازگردد. با گذشت زمان، فرزند تان را تشویق کنید که فاصله را کم تر کند و همینطور ادامه دهد.
- الگوی رفتار مثبت از آن جایی که کودکان با تماشا کردن یاد می گیرند، می توانید نشان دهید که چگونه در مواجهه با چیزی که فرزندتان از آن می ترسد، واکنش نشان دهید. می توانید ابتدا ترس را نشان دهید و سپس نشان دهید که چگونه با ترس کنار بیایید.
اگر به نظر می رسد ترس های کودک شما بیش از حد است و در زندگی روزمره اختلال ایجاد می کند، با پزشک کودک خود صحبت کنید تا در مورد این که آیا تشخیص و درمان حرفه ای توصیه می شود یا خیر.
نحوه اقدام به حل فوبیا
اگر تصمیم گرفته اید برای فوبیای خاصی کمک بگیرید، اولین قدم بزرگ را برداشته اید. می توانید با صحبت با پزشک مراقبت های اولیه خود شروع کنید. بسته به وضعیت شما، پزشک ممکن است شما را برای ارزیابی و درمان به یک متخصص سلامت روان ارجاع دهد.
قبل از قرار ملاقات، فهرستی از موارد زیر تهیه کنید:
- علائمی که تجربه می کنید، حتی اگر به نظر بی ارتباط با اضطراب شما باشند. فوبیای خاص ممکن است باعث ناراحتی جسمی و روانی شود.
- محرک ها، مانند مکان ها یا چیز هایی که به دلیل اضطراب و ترس از آن ها اجتناب می کنید. نحوه برخورد با این محرک ها و عواملی که وضعیت را بهتر یا بد تر می کنند را یادداشت کنید.
- اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله هرگونه استرس عمده یا تغییرات اخیر زندگی.
- تمام دارو ها، ویتامین ها، محصولات گیاهی یا سایر مکمل هایی که مصرف می کنید و دوز هر کدام. الکل یا سایر دارو هایی را که ممکن است برای کاهش احساس اضطراب خود استفاده کنید، نیز باید مطرح کنید.
سوالاتی که باید از پزشک خود بپرسید تا بهترین استفاده را از زمان با هم داشته باشید. سوالاتی که باید بپرسید ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- چه چیزی ممکن است باعث ایجاد این ترس در من شود؟
- آیا این خود به خود از بین می رود؟
- آیا کاری وجود دارد که بتوانم برای بهبود علائمم انجام دهم؟
- چه درمان هایی را برای این اختلال پیشنهاد می کنید؟
- آیا مواجهه درمانی یا CBT به من کمک می کند؟
- عوارض جانبی دارو هایی که معمولا برای این بیماری استفاده می شوند چیست؟
- اگر تصمیم به مصرف دارو داشته باشم، چه مدت طول می کشد تا علائمم بهبود یابد؟
- اگر از برنامه درمانی توصیه شده شما پیروی کنم چقدر می توانم انتظار بهبودی داشته باشم؟
- چه وب سایت هایی را برای مدیریت فوبیا پیشنهاد می کنید؟
از پرسیدن هرگونه سوال در این مورد دیگر در طول قرار خود دریغ نکنید.
پزشک یا مشاور در مورد فوبیا چه سوالاتی خواهد پرسید؟
آماده پاسخگویی به سوالات پزشک خود باشید تا زمانی را برای مرور نکاتی که می خواهید زمان بیشتری را صرف آن کنید، رزرو کنید. پزشک شما ممکن است بپرسد:
- آیا اخیرا دچار حمله ای شده اید که ناگهان احساس ترس یا اضطراب کرده باشید؟
- در طول این حملات ترس یا اضطراب، آیا تا به حال احساس کرده اید که نمی توانید نفس بکشید یا این که دچار حمله قلبی شده اید؟
- آیا اخیرا احساس عصبی، مضطرب یا پرخاشگری کرده اید؟
- چه علائم دیگری دارید؟
- اولین بار چه زمانی متوجه این علائم شدید؟
- احتمال بروز علائم شما چه زمانی است؟
- آیا به نظر می رسد چیزی علائم شما را بهتر یا بد تر کند؟
- آیا از هر موقعیت یا مکانی اجتناب می کنید زیرا می ترسید علائم شما را تحریک کند؟
- علائم شما چگونه بر زندگی شما و نزدیک ترین افراد به شما تأثیر می گذارد؟
- آیا در گذشته برای سایر علائم روانپزشکی یا بیماری روانی تحت درمان بوده اید؟ اگر بله، چه نوع درمانی سودمند تر بوده است؟
- آیا نوشیدنی های کافئین دار مصرف می کنید؟ چقدر و هر چند وقت یکبار؟
- آیا مشروبات الکلی مصرف می کنید یا از مواد مخدر خیابانی استفاده می کنید؟ چه مدت است؟
- آیا تا به حال به آسیب رساندن به خود فکر کرده اید؟
سخن آخر
در این مقاله ما تمام روش های موثر برای درمان فوبیا ها را قرار داده ایم که می توانید پس از مطالعه این مقاله می توانید به کمک یک مشاور کاربلد مشکلات خود را از جمله فوبیا را حل کنید و از زندگی خود بیش از پیش لذت ببرید.
دستخوش
سلام ممنون از مطلب جامعتون
خیلی مطالب خوبی دارید
عالی. مرسی از مقاله خوبتون
من دارم . از سال 95 .متاسفانه همراه با افسردگی شدید . العان روزبه روز بهترم . البته با دارو کنترل هستم ولی ورزش . و قوی کردن ارتباطات اجتماعی و دوستان .می تونه خیلی کار ساز باشه