تاریخ امروز :7 آذر 1403

انواع سبک های یادگیری

ممکن است فکر کنید که تنها یک راه برای یادگیری چیزی وجود دارد؛ اگر چنین تصوری دارید در اشتباه هستید! تحقیقات جدید نشان می دهند که 8 سبک مختلف یادگیری وجود دارد که برخی به طرز شگفت آوری خاص هستند.

اما باید در نظر داشت که ترجیحات افراد برای یادگیری و پردازش اطلاعات جدید متفاوت است و هر فردی سبک یادگیری خاصی دارد و زمانی که با استفاده از آن روش خاص آموزش داده می‌شود؛ موفق‌تر است. در این مقاله از روانکده قصد دارم 8 سبک اصلی یادگیری را بررسی کنیم و به شما آموزش دهیم که چگونه سبک یادگیری خود را تعیین کنید.

سبک‌های مختلف یادگیری چیست؟

مطالعات بسیاری روی فرآیند یادگیری انجام شده و در دهه اخیر ایده ای با عنوان سبک‌های مختلف یادگیری برگرفته از نظریه هوش های چندگانه هاوارد گاردنر محبوبیت پیدا کرده است. این نظریه می گوید: «همه ما قادریم جهان را از طریق زبان، تحلیل منطقی یا ریاضی، بازنمایی فضایی، تفکر موسیقایی، ساختن چیزها یا کمک گرفتن از بدن برای حل مسائل، درک افراد دیگر و درک خودمان بشناسیم.»

سبک‌های مختلف یادگیری چیست؟

لذا سبک‌های مختلف یادگیری مطرح شدند که هر کدام بر یکی از حواس پنج گانه تمرکز می کنند یا جنبه اجتماعی را در بر می گیرند و نمی‌توانیم بگوییم یک سبک یادگیری خاص بهترین راه است. در ادامه 8 نوع سبک یادگیری را بررسی می‌کنیم:

  1. سبک یادگیری بصری (فضایی)

یادگیرنده بصری یا فضایی فردی است که اگر وسایل کمک بصری برای هدایت فرآیند یادگیری در اطراف وجود داشته باشد؛ بهتر یاد می گیرد.

این افراد ترجیح می‌دهند اطلاعات را به صورت بصری اعم از: نقشه‌ها، نمودارها، جداول، رنگ‌ها و موارد دیگر دریافت کنند. با این حال؛ آنها لزوماً فقط به عکس‌ها یا فیلم‌ها به خوبی پاسخ نمی‌دهند؛ بلکه به استفاده از وسایل کمک‌ بصری مختلف مانند الگوها و اشکال نیاز دارند.

یادگیرندگان بصری از درک فضایی استفاده می کنند. آنها به راحتی اطلاعات را تجسم می کنند، حس جهت گیری خوبی دارند و معمولاً دوست دارند نقاشی بکشند. این افراد تمایل به گرایش فنی دارند و وارد رشته های مهندسی می شوند.

  1. سبک یادگیری شنیداری (صوتی)

یادگیرندگان شنیداری افرادی هستند که با شنیدن اطلاعات؛ بهتر یاد می گیرند. آنها می توانند از تکرار درس ها، سخنرانی های ضبط شده، فعالیت های گروهی که نیاز به توضیح ایده های همکلاسی ها دارد و کتاب‌های صوتی به خوبی بهره مند شوند.

این افراد معمولا ایده‌های خود را بعد از صحبت دیگران مرتب می‌کنند؛ بدون اینکه قبلاً به ایده‌ها فکر کرده باشند.

آنها توانایی تشخیص زیر و بم، ریتم، صدا و لحن را دارند. برای این اشخاص موسیقی حواس پرتی نیست؛ بلکه در واقع به فرآیند یادگیری کمک می کند و به همین دلیل هنگام زمزمه کردن، سوت زدن، ضربه زدن با انگشتان پا، ضربه زدن به مداد روی میز یا گوش دادن به موسیقی بهتر یاد می‌گیرند.

  1. سبک یادگیری فیزیکی (حرکتی)

یادگیرندگان حرکتی افرادی هستند که ترجیح می دهند با انجام دادن یاد بگیرند. آنها از تجربه عملی لذت می برند و از طریق استفاده از بدن و لمس اطلاعات را دریافت می کنند.

بهترین راه برای ارائه اطلاعات جدید به یک یادگیرنده فیزیکی از طریق تجربه شخصی، تمرین یا شبیه سازی است. به عنوان مثال؛ آنها می توانند یک آزمایش را با بازآفرینی آن به خاطر بسپارند.

برای یادگیرندگان حرکتی؛ آموزش عملی و انجام خود فعالیت مؤثرتر از گوش دادن به توضیح است و این افراد رقصندگان یا جراحان خوبی می‌شوند.

  1. سبک یادگیری خواندن / نوشتن

یادگیرندگان خواندن/نوشتن؛ اطلاعاتی که به صورت کلمات باشند را بهتر درک می‌کنند. برای آنها متن از هر نوع نمایش دیداری یا شنیداری قدرتمندتر است و این افراد معمولاً در تکالیف کتبی بسیار خوب عمل می کنند.

برا کمک به درگیر کردن و درک بهتر موضوعات و دروس توسط یک یادگیرنده خواندن/نوشتن؛ بهتر است از او بخواهید نمودارها را به عبارات نوشته شده توصیف کند، در مورد آزمون های کتبی شرکت کند یا به او تکالیف کتبی بدهید.

  1. سبک یادگیری منطقی (ریاضی)

این نوع یادگیری شامل استفاده از استدلال منطقی هنگام پردازش داده ها و حل مسائل است.

یادگیرندگان تحلیلی برای درک یک موضوع خاص به منطق و مهارت های تحلیلی وابسته هستند. این نوع یادگیرندگان به جستجوی ارتباطات، علل، الگوها و نتایج یادگیری خود می‌پردازند و از منطق و ساختارها برای یادگیری موثر استفاده می کنند و با اعداد و آمار رابطه خوبی دارند.

بیشتر بخوانید: آشنایی با بهترین مرکز روانشناسی کودکان در تهران

این افراد با به کارگیری استراتژی‌ها و شیوه تفکر علمی مسائل پیچیده را حل می‌کنند و مشخصاً مهندسان، دانشمندان، ریاضیدانان حرفه‌ای هستند.

  1. سبک یادگیری اجتماعی (گروهی)

یادگیری به صورت گروهی و کار با دیگران مورد علاقه فراگیران اجتماعی است و آنها علاوه بر لذت بردن از تعامل اجتماعی؛ از این طریق بینش بیشتری به دست می آورند.

یادگیرندگان اجتماعی یا بین فردی از طریق ارتباط با دیگران یاد می گیرند و بهترین عملکرد را در کارهای مشارکتی و گروهی دارند و مناظره، مطالعه گروهی و تعامل بهترین روش برای یادگیری این افراد است.

آنها در مورد دیگران بیشترین همدلی را دارند و اغلب به طور طبیعی رهبران خوبی هستند و می دانند که چگونه به طور موثر ارتباط برقرار کنند و از همکاری با دیگران، طوفان فکری و بحث درباره ایده ها و مفاهیم لذت می‌برند.

  1. سبک یادگیری انفرادی (شخصی)

این افراد برعکس یادگیرندگان اجتماعی هستند و به تنهایی و بدون نیاز به تعامل با دیگران بهتر یاد می‌گیرند و کار انفرادی نقطه قوت یادگیرندگان انفرادی است.

یادگیرندگان درون فردی بسیار خودآگاه و هماهنگ با افکار و احساسات خود هستند و دارای خرد، شهود و انگیزه و همچنین اراده و اعتماد به نفس قوی می‌باشند.

این یادگیرندگان ترجیح می‌دهند از جمعیت دور باشند و در مکانی ساکت به بهترین شکل بر روی کار مورد نظر تمرکز کنند و یاد بگیرند.

آنها اغلب افرادی درونگرا هستند و به دلیل مهارت در تفکر به فلسفه، روانشناسی و الهیات علاقه مند می‌باشند و گاهی کارآفرین یا صاحب مشاغل کوچک می شوند.

  1. سبک یادگیری طبیعت آموز

این نوع یادگیرندگان در تماس با طبیعت و تجربه کردن آن می آموزند. فرد طبیعت گرا عاشق تجربیات است و دوست دارد دنیای اطراف خود را مشاهده کند و بهترین اطلاعات یا دانش را از طریق آزمایش به دست می آورد.

با اختصاص دادن فعالیت های عملی، برگزاری کلاس هایی در فضای باز در صورت امکان و استفاده از مثال های طبیعت در هنگام توضیح یک درس جدید؛ می‌توان یادگیری این افراد را پرورش داد.

طبیعت آموزان از بسیاری جهات شبیه یادگیرندگان فیزیکی و لمسی هستند و تفاوت اصلی بین آنها این است که طبیعت‌گراها ترجیح می دهند یادگیری “دستی” خود را در بیرون انجام دهند.

مطالب مرتبط:

اختلال یادگیری چیست؟

ایجاد انگیزه برای درس خواندن

کلام آخر

اکثر افراد ترکیبی از این سبک‌های یادگیری را دارند؛ اما در بیشتر مواقع یک سبک یادگیری غالب بر بقیه است و به همین دلیل درک نحوه یادگیری برای موفقیت بسیار مهم است.

هر چند عوامل زیادی از جمله: محیط، عوامل شناختی و عاطفی بر نحوه یادگیری بهتر افراد تأثیر می‌گذارند؛ با این حال درک سبک یادگیری می تواند به شما کمک کند تا راحت تر یاد بگیرید.

4.7/5 - (4 امتیاز)

1 یک نظر

  1. محمد محمدزاده پاسخ

    باسلام خدمت دوستان عزیز و دست‌اندرکاران این سایت :»»»»»

    صادقانه عرض کنم که حتی از خودم تا سایر انسانها به آموزشهاو آگاهی های‌این سایت جامه عمل بپوشانند زیباترین زندگی را تجربه خواهیم کرد وزبانم قاصر است از تشکر نمودن‌ بابت این علمی که بینهایت‌قیمت معنویی‌ دارد در یک کلمه عرض کنم ((سپاسگزارم ))
    وخواهشی که جهت ارتقا این سایت داشتم این بود که اگر بشود این آموزشها را با کلامی گویا و شیرین به صورت صوتی بفرمایید عالی میشود مثال بنده و سایر دوستان هم در حین انجام کار گوش میکنند که در زمان صرفه جویی میشود و مهمتر این که چندین بار گوش میکنیم تا ملکه ذهن مان شود با تشکر محمد محمدزاده از غرب طهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *