اختلال ساختگی یک اختلال روانی جدی است که در آن شخصی با ظاهر شدن بیماری، مریض شدن عمدی یا آسیب رساندن به خود دیگران را فریب می دهد. اختلال ساختگی همچنین زمانی اتفاق میافتد که اعضای خانواده یا مراقبان دیگران، مانند کودکان را به صورت نادرست، بیمار، مجروح یا آسیب دیده معرفی کنند.
علائم اختلال ساختگی می تواند از خفیف (اغراق جزئی علائم) تا شدید (که قبلا سندرم مونچاوزن نامیده می شد) متغیر باشد. ممکن است فرد علائمی را ایجاد کند یا حتی آزمایش های پزشکی را دستکاری کند تا دیگران را متقاعد کند که به درمان، مانند جراحی پرخطر نیاز دارد.
اختلال ساختگی با ابداع مشکلات پزشکی برای منافع عملی، مانند بیرون آمدن از کار یا برنده شدن در دعوا، یکسان نیست. اگرچه افراد مبتلا به اختلال ساختگی می دانند که باعث علائم یا بیماری های خود می شوند، اما ممکن است دلایل رفتار های خود را درک نکنند یا خود را دچار مشکل نشناسند. تشخیص اختلال ساختگی چالش برانگیز است و درمان آن سخت است.
فهرست مطالب
علائم اختلال ساختگی
علائم اختلال ساختگی شامل تقلید یا ایجاد بیماری یا آسیب اغراق آمیز برای فریب دیگران است. افراد مبتلا به این اختلال تمام تلاش خود را می کنند تا فریب خود را پنهان کنند، بنابراین درک این که علائم آن ها در واقع بخشی از یک اختلال جدی سلامت روان است ممکن است دشوار باشد.
آن ها به فریب ادامه می دهند، حتی بدون دریافت هیچ گونه سود یا پاداش قابل مشاهده علائم و نشانه های اختلال ساختگی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مشکلات پزشکی یا روانی هوشمندانه و قانع کننده
- دانش گسترده ای از اصطلاحات و بیماری های پزشکی
- علائم مبهم یا ناسازگار
- شرایطی که بدون دلیل واضح بد تر می شوند.
- شرایطی که آن طور که انتظار می رود به درمان های استاندارد پاسخ نمی دهند.
- به دنبال درمان از بسیاری از پزشکان یا بیمارستان های مختلف، که ممکن است شامل استفاده از نام جعلی باشد.
- بی میلی به اجازه دادن به پزشکان برای صحبت با خانواده یا دوستان یا سایر مشاوران
- اقامت مکرر در بیمارستان
- اشتیاق به انجام آزمایشات مکرر یا عملیات مخاطره آمیز
- مشاجره با پزشکان و کارکنان
اختلال ساختگی تحمیل شده به دیگری یا اختلال ساختگی نیابتی
اختلال ساختگی که به دیگری تحمیل می شود زمانی است که فردی به دروغ ادعا می کند که فرد دیگری دارای علائم یا نشانه های جسمی یا روانی بیماری است یا به قصد فریب دیگران باعث آسیب یا بیماری در فرد دیگری می شود.
بیشتر بخوانید: نحوه برخورد با یک مادر بد
افراد مبتلا به این اختلال شخص دیگری را بیمار، مجروح یا دارای مشکلات عملکردی معرفی می کنند و ادعا می کنند که به مراقبت های پزشکی نیاز است. معمولا این شامل آسیب رساندن والدین به کودک می شود. این شکل از سوء استفاده می تواند کودک را در معرض خطر جدی آسیب یا مراقبت های پزشکی غیر ضروری قرار دهد.
چگونه افراد مبتلا به اختلال ساختگی بیماری را جعل می کنند؟
از آن جایی که افراد مبتلا به اختلال ساختگی در جعل علائم و بیماری ها یا وارد کردن صدمات واقعی به خود متخصص می شوند، ممکن است برای مشاوران یا پزشکان سخت باشد که بدانند آیا بیماری ها واقعی هستند یا نه. افراد مبتلا به اختلال ساختگی به روش های مختلفی علائم یا بیماری ایجاد می کنند مانند:
- بزرگنمایی علائم موجود: حتی زمانی که یک وضعیت پزشکی یا روانی واقعی وجود داشته باشد، ممکن است علائم را اغراق آمیز نشان دهند تا بیمار تر یا آسیب دیده تر از آن چه که واقعی است به نظر برسند.
- تاریخ سازی: ممکن است سوابق پزشکی را برای نشان دادن یک بیماری جعل کنند.
- جعل علائم: آن ها ممکن است علائم جعلی مانند درد معده، تشنج یا غش کردن را ایجاد کنند.
- ایجاد آسیب به خود: آن ها ممکن است خود را بیمار کنند، مثلا با تزریق باکتری، بنزین یا مدفوع به خود. آن ها ممکن است خود را زخمی یا بسوزانند. آن ها ممکن است برای تقلید از بیماری ها از دارو هایی مانند رقیق کننده های خون یا دارو های دیابت استفاده کنند. آن ها همچنین ممکن است در بهبود زخم، مانند باز شدن مجدد یا عفونت بریدگی، اختلال ایجاد کنند.
- دستکاری: آن ها ممکن است ابزار های پزشکی را دستکاری کنند تا نتایج را تغییر دهند، مانند گرم کردن دماسنج یا ممکن است آزمایش های آزمایشگاهی مانند آلوده کردن نمونه ادرار خود با خون یا مواد دیگر را دستکاری کنند.
علل به وجود آمدن اختلال ساختگی
علت اختلال ساختگی ناشناخته است. با این حال، این اختلال ممکن است به دلیل ترکیبی از عوامل روانی و تجربیات استرس زا در زندگی ایجاد شود. عوامل متعددی ممکن است خطر ابتلا به اختلال ساختگی را افزایش دهند، از جمله:
- آسیب های دوران کودکی، مانند آزار عاطفی، جسمی یا جنسی
- یک بیماری جدی در دوران کودکی
- از دست دادن یکی از عزیزان در اثر مرگ، بیماری یا ترک
- تجربیات گذشته در دوران بیماری و توجه به آن
- احساس ضعیف هویت یا عزت نفس
- اختلالات شخصیت
- افسردگی
- تمایل به ارتباط با پزشکان یا مراکز درمانی
عوارض اختلال ساختگی
افراد مبتلا به اختلال ساختگی حاضرند جان خود را به خطر بیندازند تا بیمار دیده شوند. آن ها اغلب دارای سایر اختلالات سلامت روان نیز هستند. در نتیجه، آن ها با بسیاری از عوارض احتمالی مواجه می شوند، از جمله:
- جراحت یا مرگ در اثر شرایط پزشکی خودساخته
- مشکلات شدید سلامتی ناشی از عفونت ها یا جراحی های غیر ضروری یا از دست دادن اندام ها در اثر جراحی غیر ضروری
- سوء مصرف الکل یا مواد دیگر
- مشکلات مهم در زندگی روزمره، روابط و کار
نحوه جلوگیری از اختلال ساختگی
از آن جایی که علت اختلال ساختگی ناشناخته است، در حال حاضر هیچ راه شناخته شده ای برای پیشگیری از آن وجود ندارد. تشخیص زودهنگام و درمان اختلال ساختگی ممکن است به جلوگیری از آزمایش ها و درمان های غیرضروری و بالقوه خطرناک کمک کند.
من درگیر طرحواره ایثار هستم. چطوری درمانش کنم؟؟