سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک اختلال هورمونی شایع در بین زنان در سنین باروری است. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است دوره های قاعدگی نادر یا طولانی مدت یا سطح هورمون مردانه (آندروژن) بیش از حد داشته باشند. تخمدان ها ممکن است مجموعه های کوچک متعددی از مایعات (فولیکول ها) ایجاد کنند و نتوانند به طور منظم تخمک ها را آزاد کنند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک بیماری شایع است که بر نحوه عملکرد تخمدان زنان تاثیر می گذارد. 3 ویژگی اصلی PCOS عبارتند از:
- پریود های نامنظم: به این معنی که تخمدان های شما به طور منظم تخمک را آزاد نمی کنند (تخمک گذاری)
- آندروژن بیش از حد: سطوح بالای هورمون های مردانه در بدن شما، که ممکن است باعث علائم فیزیکی مانند مو های زائد صورت یا بدن شود.
- تخمدان پلی کیستیک: تخمدان های شما بزرگ می شوند و حاوی کیسه های پر از مایع (فولیکول های) زیادی هستند که اطراف تخمک ها را احاطه کرده اند (اما با وجود نامش، اگر PCOS دارید، در واقع کیست ندارید).
اگر حداقل 2 مورد از این ویژگی ها را دارید، ممکن است به PCOS مبتلا شوید. علت دقیق PCOS ناشناخته است. تشخیص و درمان به موقع همراه با کاهش وزن ممکن است خطر عوارض طولانی مدت مانند دیابت نوع 2 و بیماری قلبی را کاهش دهد.
تخمدان پلی کیستیک
تخمدان های پلی کیستیک حاوی تعداد زیادی فولیکول بی ضرر هستند که اندازه آن ها تا 8 میلی متر (تقریبا 0.3 اینچ) می رسد. فولیکول ها کیسه های توسعه نیافته ای هستند که در آن ها تخمک ها رشد می کنند. در سندرم تخمدان پلی کیستیک، این کیسه ها اغلب قادر به آزاد کردن تخمک نیستند، به این معنی که تخمک گذاری انجام نمی شود.
تشخیص دقیق تعداد زنان مبتلا به PCOS دشوار است، اما تصور می شود که این بیماری بسیار شایع است و از هر 10 زن در بریتانیا 1 نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. بیش از نیمی از این زنان هیچ علامتی ندارند.
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
علائم و نشانه های PCOS اغلب در زمان اولین قاعدگی در دوران بلوغ ایجاد می شود. گاهی اوقات PCOS دیر تر ایجاد می شود، برای مثال، در پاسخ به افزایش وزن قابل توجه. علائم و نشانه های PCOS متفاوت است. تشخیص PCOS زمانی انجام می شود که حداقل دو مورد از این علائم را تجربه کنید:
بیشتر بخوانید: انواع رویکرد روانشناسی
- پریود های نامنظم سیکل های قاعدگی نامنظم یا طولانی مدت شایع ترین علامت PCOS است. برای مثال، ممکن است کم تر از 9 دوره در سال، بیش از 35 روز بین پریود ها و پریود های غیرطبیعی سنگین داشته باشید.
- آندروژن اضافی افزایش سطح هورمون های مردانه ممکن است منجر به علائم فیزیکی مانند مو های زائد صورت و بدن (هیرسوتیسم) و گاهی اوقات آکنه شدید و طاسی با الگوی مردانه شود.
- تخمدان پلی کیستیک: تخمدان های شما ممکن است بزرگ شده و حاوی فولیکول هایی باشد که اطراف تخمک ها را احاطه کرده اند. در نتیجه، تخمدان ها ممکن است به طور منظم عمل نکنند.
علائم و نشانه های PCOS معمولا در صورت چاق شدن شدید تر هستند.
علل سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
علت دقیق PCOS مشخص نیست. عواملی که ممکن است نقش داشته باشند عبارتند از:
- انسولین اضافی: انسولین هورمونی است که در لوزالمعده تولید میشود و به سلول ها اجازه می دهد از قند، منبع انرژی اولیه بدن شما استفاده کنند. اگر سلول های شما نسبت به عملکرد انسولین مقاوم شوند، سطح قند خون شما افزایش می یابد و بدن شما ممکن است انسولین بیشتری تولید کند. انسولین اضافی ممکن است تولید آندروژن را افزایش داده و باعث مشکل در تخمک گذاری شود.
- التهاب با درجه پایین: این اصطلاح برای توصیف تولید مواد گلبول های سفید خون برای مبارزه با عفونت استفاده می شود. تحقیقات نشان داده است که زنان مبتلا به PCOS نوعی التهاب با درجه پایین دارند که تخمدان های پلی کیستیک را برای تولید آندروژن تحریک می کند که می تواند منجر به مشکلات قلبی و عروقی شود.
- وراثت: تحقیقات نشان می دهد که ژن های خاصی ممکن است با PCOS مرتبط باشند.
- آندروژن اضافی تخمدان ها: سطوح بالایی از آندروژن تولید می کنند که منجر به هیرسوتیسم و آکنه می شود.ذ
عوارض سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
عوارض PCOS می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ناباروری
- دیابت بارداری یا فشار خون بالا ناشی از بارداری
- سقط جنین یا زایمان زودرس
- استئاتوهپاتیت غیر الکلی: التهاب شدید کبد ناشی از تجمع چربی در کبد
- سندرم متابولیک: مجموعه ای از شرایط از جمله فشار خون بالا، قند خون بالا و سطوح غیر طبیعی کلسترول یا تری گلیسیرید که به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد.
- دیابت نوع 2 یا پیش دیابت
- آپنه خواب
- افسردگی، اضطراب و اختلالات خوردن
- خونریزی غیر طبیعی رحم
- سرطان پوشش رحم (سرطان آندومتر)
- چاقی با PCOS مرتبط است و می تواند عوارض این اختلال را بدتر کند.
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
هیچ درمانی برای PCOS وجود ندارد، اما علائم آن قابل درمان است. اگر فکر می کنید ممکن است این عارضه را داشته باشید با پزشک عمومی صحبت کنید.
- اگر PCOS دارید و اضافه وزن دارید، کاهش وزن و خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل میتواند برخی از علائم را بهبود بخشد.
- دارو هایی نیز برای درمان علائمی مانند رشد بیش از حد مو، پریود های نامنظم و مشکلات باروری در دسترس هستند.
- اگر دارو های باروری موثر نباشند، ممکن است یک روش جراحی ساده به نام حفاری تخمدان لاپاروسکوپی (LOD) توصیه شود. این شامل استفاده از گرما یا لیزر برای از بین بردن بافت تخمدان هایی است که آندروژن هایی مانند تستوسترون تولید می کنند.
با درمان، اکثر زنان مبتلا به PCOS می توانند باردار شوند.
خیلی عالی بود ممنونم🌺🌹
عالی بود ممنون
سلام خسته نباشید ببخشید من همیشه از منطق میترسم میخواستم بدپنم چطوری باید در درس منطق نمره خوب بگیرم اگر میشود راهنماییم کنید بت تشکر از زحمات شما
مقالاتی که در مورد رشد کسب و کار قرار میدید بسیار برام جذاب هستن سپاسگزارم
♥️♥️♥️♥️