ممکن است عبارات «اختلال پانیک» و «حمله پانیک» را به جای یکدیگر بشنوید که با توجه به این که علائم مشترکی دارند قابل درک است. اما در عمل، هراس و اضطراب دارای ویژگی های متفاوتی هستند و متخصصان سلامت رفتاری از این اصطلاحات برای علائم و اختلالات خاص استفاده می کنند.
حملات پانیک موجی ناگهانی از ترس یا ناراحتی شدید همراه با علائم جسمی و روانی دیگر است. از سوی دیگر، اضطراب بخشی از پاسخ های احساسی و محافظتی است که در بدن انسان ایجاد می شود. زمانی است که اضطراب بیش از حد باشد یا در مسیر زندگی روزمره شما قرار گیرد، دلیلی برای نگرانی وجود دارد.
این مقاله چگونگی تفاوت اختلال پانیک و حمله پانیک، از جمله تعاریف، علائم و درمان های آن ها را مورد بحث قرار می دهیم.
حمله پانیک یک دوره ناگهانی از ترس شدید است که هنگامی که هیچ خطر واقعی یا علت ظاهری وجود ندارد، واکنش های فیزیکی شدیدی را ایجاد می کند. حملات پانیک می تواند بسیار ترسناک باشد. هنگامی که حملات پانیک رخ می دهد، ممکن است فکر کنید که در حال از دست دادن کنترل، حمله قلبی یا حتی مرگ هستید.
بسیاری از مردم فقط یک یا دو حمله پانیک در طول زندگی خود دارند و مشکل برطرف می شود، شاید زمانی که یک موقعیت استرس زا به پایان برسد. اما اگر حملات پانیک مکرر و غیرمنتظره داشته اید و دوره های طولانی را در ترس دائمی از حمله دیگری سپری کرده اید، ممکن است وضعیتی به نام اختلال پانیک داشته باشید.
اگرچه حملات پانیک به خودی خود تهدید کننده زندگی نیستند، اما می توانند ترسناک باشند و به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی شما تاثیر بگذارند. اما درمان می تواند بسیار موثر باشد.
فهرست مطالب
علائم پانیک
حملات پانیک معمولا به طور ناگهانی و بدون هشدار شروع می شود. آن ها می توانند در هر زمانی ضربه بزنند، وقتی در حال رانندگی با ماشین هستید، در مرکز خرید، به حالت خوابیده یا در وسط یک جلسه کاری. ممکن است گاه به گاه حملات پانیک داشته باشید، یا ممکن است به طور مکرر رخ دهند.
حملات پانیک تغییرات زیادی دارند، اما علائم معمولا در عرض چند دقیقه به اوج خود می رسند. ممکن است پس از فروکش کردن حمله پانیک احساس خستگی و فرسودگی کنید. حملات پانیک به طور معمول شامل برخی از این علائم زیر است:
- احساس عذاب یا خطر قریب الوقوع
- ترس از دست دادن کنترل یا مرگ
- ضربان قلب تند
- تعریق
- لرزش
- تنگی نفس یا گرفتگی در گلو
- لرز
- گرگرفتگی
- حالت تهوع
- گرفتگی شکم
- درد قفسه سینه
- سردرد
- سرگیجه، سبکی سر یا غش
- بی حسی یا گزگز
- احساس غیر واقعی بودن یا جدا شدن
یکی از بد ترین چیز هایی که در مورد حملات پانیک وجود دارد، ترس شدید از این است که یک حمله دیگر داشته باشید. ممکن است آن قدر از حملات پانیک بترسید که از موقعیت های خاصی که ممکن است رخ دهد اجتناب کنید.
بیشتر بخوانید: تفاوت استرس و اضطراب
علل حملات پانیک
مشخص نیست که چه چیزی باعث حملات پانیک یا اختلال پانیک می شود، اما این عوامل ممکن است نقش داشته باشند:
- ژنتیک
- استرس عمده
- خلق و خوی که بیشتر به استرس حساس است یا مستعد احساسات منفی است
- تغییرات خاصی در نحوه عملکرد بخش هایی از مغز شما
حملات پانیک ممکن است در ابتدا به طور ناگهانی و بدون هشدار ظاهر شوند، اما با گذشت زمان، معمولا در موقعیت های خاصی ایجاد می شوند. برخی از تحقیقات نشان می دهد که واکنش طبیعی بدن شما در برابر خطر در حملات پانیک دخیل است. به عنوان مثال، اگر یک خرس گریزلی به دنبال شما بیاید، بدن شما به طور غریزی واکنش نشان می دهد.
ضربان قلب و تنفس شما با آماده شدن بدن برای یک موقعیت خطرناک تسریع می شود. بسیاری از واکنش های مشابه در حمله پانیک رخ می دهد. اما ناشناخته است که چرا وقتی هیچ خطر آشکاری وجود ندارد، حمله پانیک رخ می دهد
عوامل خطر ابتلا به حملات پانیک
علائم اختلال هراس اغلب در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود و زنان را بیشتر از مردان مبتلا می کند. عواملی که ممکن است خطر ابتلا به حملات پانیک یا اختلال پانیک را افزایش دهند عبارتند از:
- سابقه خانوادگی حملات پانیک یا اختلال پانیک
- استرس عمده زندگی، مانند مرگ یا بیماری جدی یکی از عزیزان
- یک رویداد آسیب زا، مانند تجاوز جنسی یا یک تصادف جدی
- تغییرات عمده در زندگی شما، مانند طلاق یا اضافه شدن نوزاد
- سیگار کشیدن یا مصرف بیش از حد کافئین
- سابقه آزار جسمی یا جنسی در دوران کودکی
عوارض حملات پانیک
حملات پانیک و اختلال پانیک در صورت درمان نشدن می توانند تقریبا هر بخش از زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهند. ممکن است آن قدر از حملات پانیک بیشتر بترسید که در حالت ترس دائمی زندگی کنید و کیفیت زندگی شما را خراب کند. عوارضی که حملات پانیک ممکن است ایجاد کند یا با آن ها مرتبط باشد عبارتند از:
- ایجاد فوبیای خاص، مانند ترس از رانندگی یا ترک خانه
- مراقبت های پزشکی مکرر برای نگرانی های سلامتی و سایر شرایط پزشکی
- دوری از موقعیت های اجتماعی
- مشکلات در محل کار یا مدرسه
- افسردگی، اختلالات اضطرابی و سایر اختلالات روانپزشکی
- افزایش خطر خودکشی یا افکار خودکشی
- سوء استفاده از الکل یا مواد دیگر
- مشکلات مالی
برای برخی از افراد، اختلال هراس ممکن است شامل آگورافوبیا باشد، اجتناب از مکان ها یا موقعیت هایی که باعث اضطراب شما می شوند، زیرا می ترسید در صورت داشتن حمله پانیک قادر به فرار یا کمک گرفتن نباشید. یا ممکن است برای ترک خانه خود به دیگران متکی باشید که با شما باشند.
جلوگیری حملات پانیک
هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از حملات پانیک یا اختلال پانیک وجود ندارد. با این حال، این توصیه ها ممکن است کمک کند. در اسرع وقت برای حملات پانیک درمان کنید تا از بد تر شدن یا بیشتر شدن آن ها جلوگیری کنید. برای کمک به جلوگیری از عود یا بد تر شدن علائم حمله پانیک، برنامه درمانی خود را دنبال کنید. فعالیت بدنی منظم داشته باشید، که ممکن است در محافظت در برابر اضطراب نقش داشته باشد.
بسیار قابل فهموروشن بود ممنون از سایتخوبتون خیلی به کارماومد مطالب واقعا مفید بود
سلام این که میگن مراحل صدور پروانه آنلاین شده درسته؟
سلام
من 80 درصد جستجوگر شدم, و به رشته های برنامه نویسی و علوم کامپیوتر, فلسفه و جامعه شناسی, فیزیکدان بسیار علاقه دارم ولی واقعا نمی دونم که در کدام از این رشته ها استعداد دارم تستی سراغ دارید که بتونه در این زمینه کمک کنه
با تشکر فراوان
خیلی عالی بود ممنونم🌺🌹
میشه یه کمکی بهم کنین منی که نوشتن اهدافم و اتقافات رو کاغذ برام سخته چیکار کنم تا بتونم بنویسمشون
سلام ممنون از مطلب جامعتون
خیلی مطالب خوبی دارید