تاریخ امروز :7 آذر 1403
درمان شناختی رفتاری یا CBT چیست؟

درمان شناختی رفتاری یا CBT چیست؟

درمان شناختی رفتاری (CBT)  نوعی درمان روان درمانی است که به افراد کمک می کند یاد بگیرند که چگونه الگو های فکری مخرب یا مزاحم را که تاثیر منفی بر رفتار و احساسات دارند، شناسایی و تغییر دهند.

درمان شناختی رفتاری بر تغییر افکار منفی خودکار تمرکز دارد که می تواند به مشکلات عاطفی، افسردگی و اضطراب کمک کند و آن ها را بهتر کند. این افکار منفی خود به خودی تأثیر مخربی بر خلق و خو دارند. از طریق CBT، این افکار شناسایی می شوند، به چالش کشیده می شوند و با افکار واقعی تر جایگزین می شوند.

انواع درمان شناختی رفتاری

انواع درمان شناختی رفتاری

CBT شامل طیف وسیعی از تکنیک ها و رویکرد هایی است که به افکار، احساسات و رفتار ها می پردازد. این ها می توانند از روان درمانی های ساختاریافته تا مواد خودیاری متغیر باشند. انواع خاصی از رویکرد های درمانی وجود دارد که شامل CBT می شود، از جمله:

  • رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT): به افکار و رفتار ها می پردازد و در عین حال استراتژی هایی مانند تنظیم هیجانی و ذهن آگاهی را در بر می گیرد.

درمان چند وجهی نشان می‌ دهد که مسائل روان  ‌شناختی باید با پرداختن به هفت روش متفاوت اما مرتبط به هم درمان شوند: رفتار، عاطفه، احساس، تصویرسازی، شناخت، عوامل بین‌ فردی و ملاحظات دارویی – بیولوژیکی.

  • رفتار درمانی عاطفی منطقی (REBT): شامل شناسایی باور های غیرمنطقی، به چالش کشیدن فعالانه این باور ها و در نهایت یادگیری تشخیص و تغییر این الگو های فکری است.

در حالی که هر نوع از درمان شناختی رفتاری رویکرد متفاوتی دارد، همه برای رسیدگی به الگو های فکری اساسی که به پریشانی روانی کمک می کنند، کار می کنند.

 

نظارت بر خود

همچنین این روش به عنوان کار روزانه شناخته می شود، خود نظارتی بخش مهمی از CBT است که شامل ردیابی رفتار ها، علائم یا تجربیات در طول زمان و به اشتراک گذاشتن آن ها با درمانگر شما است. خود نظارتی می تواند به ارائه اطلاعات مورد نیاز برای ارائه بهترین درمان به درمانگر کمک کند.

برای مثال، برای افرادی که با اختلالات خوردن کنار می آیند، نظارت بر خود ممکن است شامل پیگیری عادات غذایی و همچنین هرگونه افکار یا احساسی باشد که همراه با مصرف آن وعده غذایی یا میان وعده باشد.

رفتار درمانی CBT چگونه کار می کند؟

رفتار درمانی CBT چگونه کار می کند؟

درمان شناختی رفتاری می تواند به عنوان یک درمان کوتاه مدت برای کمک به افراد برای یادگیری تمرکز بر افکار و باور های فعلی استفاده شود. CBT برای درمان طیف گسترده ای از شرایط استفاده می شود از جمله:

علاوه بر شرایط سلامت روان، CBT به افراد کمک می کند تا با موارد زیر کنار بیایند:

  • درد مزمن یا بیماری های جدی
  • طلاق یا جدایی
  • غم یا از دست دادن
  • بی خوابی
  • عزت نفس پایین
  • مشکلات رابطه
  • مدیریت استرس

فواید درمان شناختی رفتاری

فواید درمان شناختی رفتاری

مفهوم پشت CBT این است که افکار و احساسات نقش اساسی در رفتار دارند. برای مثال، فردی که زمان زیادی را صرف فکر کردن به سقوط هواپیما، سوانح باند فرودگاه و سایر بلایای هوایی می کند، ممکن است در نتیجه از سفر هوایی اجتناب کند.

هدف درمان شناختی رفتاری این است که به افراد بیاموزد در حالی که نمی توانند تمام جنبه های دنیای اطراف خود را کنترل کنند، می توانند نحوه تفسیر و برخورد با عوامل موجود در محیط خود را کنترل کنند. CBT اغلب به دلیل مزایای کلیدی زیر شناخته می شود:

  • به شما امکان می دهد با آگاهی از افکار منفی و اغلب غیر واقعی که احساسات و خلق و خوی شما را تضعیف می کنند، در الگو های فکری سالم تری شرکت کنید.
  • این یک گزینه درمانی کوتاه مدت موثر است. به عنوان مثال، بهبود در پنج تا 20 جلسه قابل مشاهده است.
  • برای طیف گسترده ای از رفتار های ناسازگار موثر یافت شده است.
  • اغلب مقرون به صرفه تر از سایر انواع درمان است.
  • مشخص شده است که به صورت آنلاین و همچنین حضوری موثر است.
  • این می تواند برای کسانی که به دارو های روانگردان نیاز ندارند استفاده شود.

 

Cbt مخفف چیست؟

 Cognitive Behavioral Therapy

اثربخشی CBT چگونه است؟

CBT در طول دهه 1960 ظهور کرد و در کار روانپزشک آرون بک، که اشاره کرد که انواع خاصی از تفکر به مشکلات عاطفی کمک می کند، سرچشمه گرفت. بک آن را «افکار منفی خودکار» را نامگذاری کرد و فرآیند شناخت درمانی را توسعه داد.

در جایی که رفتار درمانی های قبلی تقریبا به طور انحصاری بر روی تداعی ها، تقویت ها و تنبیه ها برای اصلاح رفتار متمرکز بودند، رویکرد شناختی به چگونگی تاثیر افکار و احساسات بر رفتار ها پرداخت.

امروزه درمان شناختی رفتاری یکی از روش های درمانی است که به خوبی مطالعه شده است و نشان داده شده است که در درمان طیف وسیعی از شرایط روانی از جمله اضطراب، افسردگی، اختلالات خوردن، بی خوابی، اختلال وسواس فکری اجباری، اختلال هراس، اختلال استرس پس از سانحه و اختلال مصرف مواد موثر است.

انواع -رویکرد-روانششناسی بیشتر بخوانید: انواع رویکرد روانشناسی

CBT درمان مبتنی بر شواهد پیشرو برای اختلالات خوردن است.

ثابت شده است که CBT در افراد مبتلا به بی خوابی و همچنین کسانی که یک بیماری عمومی پزشکی دارند که خواب را مختل می کند، مفید است، از جمله کسانی که مبتلا به درد یا اختلالات خلقی مانند افسردگی هستند.

به طور علمی ثابت شده است که درمان شناختی رفتاری در درمان علائم افسردگی و اضطراب در کودکان و نوجوانان موثر است.

یک متاآنالیز در سال 2018 از 41 مطالعه نشان داد که CBT به بهبود علائم در افراد مبتلا به اضطراب و اختلالات مرتبط با اضطراب، از جمله اختلال وسواس اجباری و اختلال استرس پس از سانحه کمک می کند.

CBT دارای سطح بالایی از پشتیبانی تجربی برای درمان اختلالات مصرف مواد، کمک به بهبود خودکنترلی، اجتناب از محرک ‌ها و ایجاد مکانیسم‌ های مقابله با استرس‌ های روزانه است.

CBT یکی از انواع درمانی است که بیشتر مورد تحقیق قرار گرفته است، تا حدی که این درمان بر اهداف بسیار خاص متمرکز است و نتایج را می توان نسبتا به راحتی اندازه گیری کرد.

 

مواردی که باید در CBT در نظر بگیرید

چندین چالش وجود دارد که افراد ممکن است در طول دوره درمان شناختی رفتاری با آن ها مواجه شوند.

  • تغییر می تواند دشوار باشد

در ابتدا، برخی از بیماران پیشنهاد می ‌کنند که اگرچه تشخیص می ‌دهند که برخی از افکار منطقی یا سالم نیستند، اما آگاهی از این افکار، تغییر آن ‌ها را آسان نمی ‌کند.

 

  • CBT بسیار ساختار یافته است

درمان شناختی رفتاری تمایلی به تمرکز بر مقاومت های ناخودآگاه زمینه ای در برابر تغییر ندارد.

 

  • مردم باید مایل به تغییر باشند

برای این که درمان شناختی رفتاری موثر باشد، فرد باید آماده و مایل باشد که زمان و تلاش خود را صرف تجزیه و تحلیل افکار و احساسات خود کند. چنین خود تحلیلی می تواند دشوار باشد، اما راهی عالی برای یادگیری بیشتر در مورد چگونگی تاثیر حالت های درونی بر رفتار بیرونی است.

 

  • پیشرفت اغلب تدریجی است

در بیشتر موارد، CBT فرآیندی تدریجی است که به فرد کمک می ‌کند تا گام ‌های افزایشی را در جهت تغییر رفتار بردارد. به عنوان مثال، فردی که دارای اضطراب اجتماعی است ممکن است به سادگی با تصور موقعیت های اجتماعی اضطراب آور، حالت های آن ها شروع کند.

در مرحله بعد، آن ها ممکن است شروع به تمرین مکالمه با دوستان، خانواده و آشنایان کنند. با تلاش تدریجی برای رسیدن به یک هدف بزرگ تر، این فرآیند کم تر دلهره آور به نظر می رسد و دستیابی به اهداف آسان تر است.

 

چگونه با CBT شروع کنیم

درمان شناختی رفتاری می تواند یک انتخاب درمانی موثر برای طیف وسیعی از مسائل روانشناختی باشد. اگر احساس می کنید که شما یا کسی که دوستش دارید ممکن است از این شکل درمانی بهره مند شوید، مراحل زیر را در نظر بگیرید:

  • با مشاور خود مشورت کنید و توصیه های مشاور خود را انجام دهید تا تاثیرات آن ها ببینید.
  • ترجیحات شخصی خود را در نظر بگیرید، از جمله این که آیا درمان حضوری یا آنلاین کدام یک برای شما بهترین تاثیر را خواهند داشت.
  • انتظار داشته باشید که تجربه اولیه شما شبیه به قرار ملاقات با مشاور باشد، از جمله پر کردن مدارک مانند فرم های HIPAA، اطلاعات بیمه، سابقه پزشکی، دارو های فعلی، پرسشنامه در مورد علائم شما و قرارداد خدمات درمانگر و بیمار. اگر در درمان آنلاین شرکت می کنید، احتمالا این فرم ها را به صورت آنلاین پر خواهید کرد.
  • برای پاسخ دادن به سوالاتی در مورد آن چه شما را به درمان کشانده است، علائم و سابقه شما، از جمله دوران کودکی، تحصیلات، شغل، روابط (خانواده، عاشقانه، دوستان) و وضعیت فعلی زندگی، آماده باشید.

 

درباره “درمان شناختی رفتاری یا CBT ” بیشتر بخوانید:

2 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *